Çıtır Çıtır: Patates Köftesi

Haşlandıktan sonra sıcağı sıcağına rendelenen patateslere eklenen az miktarda un, rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta ve baharatlar. Kızardıktan sonra altın rengini almış patates köftelerini hazırlamak inanın bu kadar kolay. Önemli olan özlü patatesler edinmek ve kullandığınız un oranını ayarlamak.

Köfte demişken yanına da şöyle güzel bir İnegöl köfte çekti canımız, belirtmeden geçmeyelim. Arzu edenleri de böyle alalım.

patates-koftesi-tarifi

12 adet

Hazırlık süresi: 30 dakika
Pişirme süresi: 20 dakika

Malzemeler:

4 adet büyük boy patates
1 adet yumurta
3 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
4 dal maydanoz
1 çay kaşığı tuz
½ çay kaşığı taze çekilmiş tane karabiber
½ çay kaşığı kırmızı toz biber
½ çay kaşığı kimyon

Kızartmak için:

1 su bardağı ayçiçek yağı
½ su bardağı galeta unu

Püf noktası:

Hazırladığınız köftelerin büyüklüklerine göre adet sayısı değişiklik gösterebilir. Patates köftelerini önceden kızdırdığınız derin ve temiz yağda kızartmanız önerilir. Haşlanmış patatesleri püre haline getirip sıcağı sıcağına köfte yapmanız önerilir.

Kullandığınız un miktarını haşlanmış patateslerin kıvamına göre azaltıp artırabilirsiniz.

Pişirme önerisi:

Hazırladığınız patates köftelerini arzuya göre yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizip önceden ısıtılmış 200 derece fırında da pişirebilirsiniz.

Arzu ettiğiniz taze ve kuru baharatları patates köftesi yapımında kullanabilirsiniz. Arzuya göre patatesli harca rendelenmiş kuru soğan katabilirsiniz.

Nasıl Yapılır?

Bol suda yıkadığınız patatesleri derin bir tencereye alıp üzerini geçecek kadar su ilavesiyle yumuşayana kadar orta ateşte haşlayın.

Haşlama suyunu süzdürüp soğuduktan sonra rendenin kalın kısmıyla rendelediğiniz patatesleri derin bir karıştırma kabına alın.

Yumurta, azar azar eklediğiniz un, rendelenmiş kaşar peyniri, ince kıyılmış maydanoz yaprakları ve baharatlar ilavesiyle kıvam alana kadar yoğurun. Soğuması için buzdolabına kaldırıp 30 dakika kadar dinlendirin.

Galeta ununu geniş bir servis tabağına alın. Ayçiçek yağını geniş tabanlı bir tencerede kızdırın.

Buzdolabında soğuttuğunuz patates harcından yumurta büyüklüğünde parçalar alıp elinizle yuvarlayarak şekil verin.

Geniş bir servis tabağına aldığınız galeta ununa buladıktan sonra derin yağda altın sarısı renk alana kadar kızartın. Kağıt havlu serili servis tabağına alıp kısa bir süre dinlendirdikten sonra servis edin.