Çıtır Çıtır Börek Yapabilmenin 5 Püf Noktası

Çayın yanında yer alacak nefis bir böreğe doyum olmaz. Peynirlisinden
kıymalısına tüm börek çeşitleri gönüllerde taht kurmayı bilir ama en önemli
özellikleri elbette çıtır çıtır olmalarıdır. Peki, şöyle çatalın değdiği an çıtırtısıyla
konuşup kendine hayran bırakacak çıtır çıtır bir börek yapılır?
Yazımızın devamında çıtır çıtır bir börek yapabilmek için herkesin
uygulayabileceği püf noktalarına yer verdik. Hadi, çay suyunu kaynatmaya
başlayın ve detaylara geçelim…

1. Süt ve Yağ Kullanın

Süt ve yağ, tüm yemek çeşitlerinin daha lezzetli olmasını sağlayan en önemli
malzemelerdir; ancak iş böreğe gelince bu malzemelerin önemi daha da artar.
Çünkü, doğru zamanda ve miktarda kullanıldıklarında böreğin çıtır çıtır bir
kıvama sahip olmasını sağlarlar. Eğer ki börek hamurunu kendiniz açarak
hazırlıyorsanız hamuru yoğurma ve açma sırasında süt ve yağdan yararlanmayı
unutmayın. Aynı şekilde, böreğinizi hazır yufkadan hazırlarken de her katın
arasına süt ya da yağ sürerek daha çıtır ve leziz sonuçlar elde edebilirsiniz.


2. Taze Yufka Bulun

 

Böreğin hamurunu kendiniz yapmayacak, hazır yufka alacaksanız yufkanın
taptaze ve ideal incelikte olup kırpık kırpık olmamasına özen gösterin. Bunun
için öncelikle güvenebileceğiniz bir yufkacı ile tanışın. Günlük hazırlanan
yufkaların en güzelini size ayıracak yufkacınız sayesinde siz de çıtır çıtır bir
böreği kolayca pişirebilirsiniz.


3. Harcını Soğutun

Bir böreği börek yapan, ona ismini veren asıl detay içinde kullanılan
malzemedir; fakat önemi bu kadarla da bitmez. Böreğin içi için hazırlanmış
harcın soğumuş olması, böreğin çıtır olması için son derece önemlidir. Eğer
harcı iyice soğumadan böreğin içine doldurulmaya çalışırsanız hamurlaşmaya
sebebiyet verebilirsiniz. Dolayısıyla çıtır çıtır bir börek yapabilmek için iç harcı
iyice soğuduktan sonra eklemeye dikkat edin.


4. Sodadan Yararlanın

Bilenler bilir; çıtır bir börek denince en çok yardımcı olacak malzemelerden biri
de sodadır. Böreği fırına vermeden önce yaptığınız son dokunuş olan yumurta
sarısına bu kez bir de yarım su bardağı kadar sade soda karıştırın. Yumurta
sarısı ve sade soda karışımını tüm böreklerin üzerine özenle yedirin. Sonucun
çok daha çıtır, nar gibi kızarmış ve leziz olduğunu göreceksiniz.


5. Fırın Isısına ya da Ocak Ateşine Dikkat Edin

Bir böreğin kaderini belirleyen en önemli aşamalardan biri de pişirme
aşamasıdır. Eğer ki böreğinizi ısı ya da ateş derecesini doğru ayarlamadan
pişirmeye kalkışırsanız böreğin hamurlaşmasına, dışının pişip içinin çiğ
kalmasına neden olabilirsiniz. Bu tip tatsız sonuçlara ulaşmamak için böreğinizi
fırında pişirecekseniz fırın ısısını; tavada pişirecekseniz ocak ateşini iyi
ayarlamaya dikkat edin. Böylece daha çıtır, tam kıvamında börekler
pişirebilirsiniz.