Protein Deposu Amarant Aslında Nedir?

İçerdiği yüksek protein oranıyla dikkatleri üzerine çekmeyi başaran amarant, hepimizin
mutfağında bulundurması gereken gıdalardan biridir. Meksika ve Orta Amerika’da yetişip
tüm dünyada ününü duyurmuştur. Aztekler zamanından bu yana ekmek yapımında, şifalı
kürlerin yapımında sıkça kullanılmıştır. “Horoz ibiği” olarak da bilinen amarant nedir, nasıl
kullanılır, faydaları nelerdir, yazımızın devamında öğrenebilirsiniz. Buyurun, detayları
birlikte inceleyelim…

1. Amarant Nedir?

Amarant; pembe, sarı, kırmızı, beyaz gibi renklerdeki yapraklara sahip olan bir süs bitkisi
olarak bilinir. Oysa bu bitki; yapraklarının yenilebildiği, tohumlarının ise tahıl sayıldığı bir
protein deposudur.

Amarant

2. Protein İhtiyacını Karşılar

Organlarımızın görevlerini sağlıkla yerine getirebilmesi, bağışıklık sistemimizin
güçlenebilmesi için en önemli ihtiyaçlarımızdan biri proteindir. Amarant ise kinoadan sonra
en yüksek protein içeriğine sahip bir tahıldır. Bu yönüyle protein ihtiyacını gidermek için en
iyi seçeneklerden biridir.

3. Glüten İçermez

Çölyak hastalığı günümüzde en sık görülen sindirim problemlerinden biridir. Glüten
hassasiyeti olan çölyak hastalarının, tüketecekleri her besini özenle seçmesi gerekir. Bu da
dar bir beslenme çeşitliliği anlamına gelir. Amarant, glüten içermeyen özelliği sayesinde
çölyak hastalarının tüketebileceği, sağlıklı bir alternatiftir. Çölyak hastaları buğday, arpa
gibi tahıllar yerine gönül rahatlığıyla amarant tüketebilir.

4. Kanserden Korur

Alternatif tıp dünyasında da sıkça kullanıldığı bilinen bir bitki olan amarant, kanser
hücrelerini önlemeye yardımcıdır. Birçok araştırmaya göre başta meme kanseri olmak
üzere birçok kanser çeşidinden koruduğu ispatlanmıştır.

5. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Amarant, yoğun protein içeriğinin yanı sıra yoğun lif oranına da sahiptir. Bu yönüyle
sindirim sistemini harekete geçirmeye yardımcı olarak kilo vermeyi kolaylaştırır. Siz de
amarant tüketerek hem uzun süre tok kalabilir hem de daha kolay kilo verebilirsiniz.

6. Amarant Nasıl Kullanılır?

Amarant bitkisinin tohumu tahıl olarak kabul edilir. Bu doğrultuda haşlanarak salatalarda
ve yemeklerde kullanılması gayet uygundur. Aynı zamanda un haline getirilerek çeşitli
hamur işlerinin, kahvaltılık gevreklerin yapımında da iyi bir sonuç verebilir. Diğer yandan
amarant yaprakları da salata, haşlama, buğulama, kaynatma, kızartma gibi farklı şekillerde
tüketilebilir.

 

Papilla Lotus Derin Tencere ile amarant haşlayabilir ve birbirinden sağlıklı tarifler yapabilirsiniz. Satın almak için hemen tıklayın.