Haşhaşlı 3 Nefis Tarif

Haşhaş, hamur işi dünyası için bahşedilmiş özel malzemelerden biri olabilir. Bir susam olmasa da en az onun kadar iddialı tariflerde rol alabilir hem tatlı hem de tuzlu lezzetlere yakışabilir.

hashasli-corek

1. Haşhaşlı Çörek Tarifi:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı kadar ılık süt
  • 1 su bardağı kadar zeytinyağı
  • 2 yumurta
  • 1,5 tatlı kaşığı kadar toz şeker
  • 1,5 tatlı kaşığı kadar tuz
  • 1 yemek kaşığı kadar kuru maya
  • 6,5 su bardağı un
  • 5-6 yemek kaşığı kadar haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı zeytinyağı

Hazırlanışı:

  • Geniş bir kap seçin ve içerisinde şeker, maya ve ılık sütü iyice karıştırın.
  • Hazırladığınız karışımı dinlendirmek için 5-10 kadar bekletin.
  • Daha sonra zeytinyağı, yumurta ve tuzu ekleyip tekrar karıştırın.
  • Hazırladığınız karışıma azar azar olacak şekilde un ekleyin ve yaklaşık 10 dakika kadar yoğurun.
  • İyice yoğurduğunuz hamurun üzerini bir tülbent ya da ıslak bez ile örterek mayalanması için yarım saat kadar bekletin.
  • Diğer yandan haşhaş ezmesi ve zeytinyağını bir kase içerisinde karıştırın.
  • Beklemeye bıraktığınız mayalı hamuru 6 eşit parçaya bölün.
  • Biz zemini hafifçe unlayın ve parçalardan ilkini merdane ile orta kalınlıkta olacak şekilde açın.
  • Açtığınız hamurun üzerine haşhaş ezmesi ile hazırladığınız karışımı bir fırça yardımı ile sürün ve hamuru rulo şeklinde sarın.
  • Ruloyu istediğiniz büyüklükte dilimleyin ve az bir miktar yağladığınız fırın tepsisine dizin.
  • 180 derecede ısıttığınız fırına tepsiyi verin ve 20 dakika kadar pişirmeye bırakın.
  • Sonrasında sıcak ya da soğuk olarak servis edin. Afiyet olsun.

hashali-kek

2. Haşhaşlı Kek Tarifi:

Malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 su bardağı kadar toz şeker
  • 1 çay bardağı kadar süt
  • 1 çay bardağı kadar sıvıyağ
  • 1 paket kabartma tozu
  • Yarım limon suyu
  • 1 çay bardağı kadar haşhaş
  • 2 su bardağı kadar un

Hazırlanışı:

  • Geniş bir seçin ve içerisine yumurtaları kırın.
  • Yumurtaların üzerine toz şekeri ekleyin ve güzelce çırpın.
  • Üzerine süt, sıvıyağ, kabartma tozu ve limon suyunu ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Daha sonra unu ekleyip spatula ile karıştırın.
  • Son olarak haşhaşı ekleyip karıştırdıktan sonra oluşan hamuru az bir miktar yağladığınız kek kalıbına dökün.
  • 175 derecede ısıttığınız fırında 40-45 dakika kadar pişirmeye bırakın.
  • Piştikten sonra hemen kalıptan çıkarmaya çalışmadan soğumaya bırakın.
  • Dilimleyip servis edin. Afiyet olsun.

hashasli-kurabiye

 3. Haşhaşlı Kurabiye Tarifi:

Malzemeler:

  • 3 çorba kaşığı kadar tuzsuz tereyağı
  • 1 su bardağı kadar pudra şekeri
  • 1 adet yumurta
  • Yarım paket kabartma tozu
  • Yarım su bardağı kadar nişasta
  • Yarım çay bardağı kadar haşhaş
  • 1-2 su bardağı kadar un

Hazırlanışı:

  • Geniş bir kap seçin ve içerisinde tereyağını oda ısısına gelene kadar bekletin. Daha sonra pudra şekerini ekleyip çırpın.
  • Karışımın üzerine yumurta, kabartma tozu, nişasta ve haşhaşı ekleyip çırpmaya devam edin.
  • Azar azar unu ekleyip hafifçe yoğurarak yumuşak bir kıvama gelmesini sağlayın.
  • Kıvamı yakaladığınız hamuru yarım saat kadar buzdolabında bekletin.
  • Daha sonra buzdolabında sertleşen hamuru kolay bir şekilde şekillendirin.
  • Diğer yandan fırın tepsisine yağlı bir kağıt serin ve şekillendirdiğiniz hamurları aralarında boşluk olacak şekilde kağıdın üzerine dizin.
  • Tepsiyi 170 derecede ısıttığınız fırına verin ve 10-15 dakika kadar pişirmeye bırakın.
  • Piştikten sonra fırın tepsisinden ayırmadan soğumaya bırakın ve servis edin. Afiyet olsun.