Yaz Meyve ve Sebzeleri ile Sağlıklı Mama Tarifleri

Minik kavanozlara doldurup tatil yolculuğu, yaz yürüyüşleri gibi her an yanınızda rahatça taşıyabileceğiniz; bebeğinizin keyifle tüketebileceği, bol vitaminli, çok besleyici mama tariflerini sizin için derledik!

Yaz mevsimi kaçmadan, mevsimin en güzel sebze ve meyvelerini alın, hemen tarifleri uygulamak için doğru mutfağa ilerleyin.

1. Semizotlu Kabak Püresi Tarifi

Semizotu ve kabak lezzetini siz çok seviyor olabilirsiniz; ancak çoğu bebeğin sevmediği maalesef acı bir gerçektir. Üzülmeyin, semizotu ve kabakların faydalarından bebeğiniz yararlansın diye onun da çok sevebileceği nefis bir mama tarifimiz var!

yogurtlukabaksalatasi

Malzemeler:

  • 1 adet kabak
  • 1/2 çay bardağı pirinç
  • 1 tutam semiz otu
  • 1 tatlı kaşığı zeytinyağı

Hazırlanışı:

  • Kabakları küp küp doğrayın, semizotunun yapraklarını kopararak parçalayın.
  • Pirinci bol su ile yıkayın ve bir miktar suda bir süre haşlamaya bırakın.
  • Haşlanan pirinçlerin üzerine hazırladığınız kabak ve semizotunu ekleyin ve 10 dakika kadar birlikte kaynamaya bırakın.
  • Kaynadıktan sonra üzerine 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ekleyin.
  • Hazırladığınız karışımı bir süre bekletip soğuttuktan sonra mutfak robotundan geçirin ve püre haline getirin.
  • Afiyet olsun.

2. Armutlu Kayısılı Yoğurt Tarifi

Serinletici, protein ve bolca vitamin bulunduran bu mama tarifi özellikle kabızlık sorunu yaşayan bebeklere çok iyi gelecek!

yogurt

Malzemeler:

  • 1 su bardağı ev yapımı yoğurt
  • 1 ya da 2 adet armut
  • 5 adet taze kayısı
  • 1 tutam tarçın

Hazırlanışı:

  • Armudu yıkayıp soyduktan sonra rendeleyin.
  • Kayısıları yıkayıp soyduktan sonra çatalla ezin.
  • Hazırladığınız armut ve kayısıları yoğurt ile karıştırın.
  • Üzerine bir tutam tarçını ekleyin.
  • Afiyet olsun.

3. Havuç Püresi Tarifi

Yazın en güzel renkleri sarı ve turuncunun buluşması kadar etkili, bolca vitaminli. Karşınızda tam bir yaz püresi!

havuc

Malzemeler:

  • 100 gram patates
  • 100 gram havuç

Hazırlanışı:

  • Patates ve havucu güzelce yıkayıp soyun.
  • Daha sonra bir süre buharda haşlamaya bırakın.
  • İyice yumuşadıktan sonra ezip güzelce karıştırın.
  • Soğuduktan sonra servis edin.
  • Afiyet olsun.

4. Pancar Püresi

Hem güzel rengi hem de bolca A vitamini sayesinde bebeğinizin özellikle gözleri için son derece faydalı olabilecek bir mama tarifi var sırada!

bebek-anilari

Malzemeler:

  • 1 adet orta boy pancar
  • 1 adet orta boy elma
  • 1 adet orta boy havuç

Hazırlanışı:

  • Pancar, havuç ve elmayı güzelce yıkayıp soyduktan sonra iri parçalar halinde dilimleyin.
  • Hazırladığınız dilimleri fırın kabının içerisine dizin ve kabın içerisine 1 parmak kalınlığını geçecek şekilde su doldurun.
  • Yaklaşık 30-45 dakika kadar pişirmeye bırakın.
  • Pişirdikten sonra soğumaya bırakın ve tüm malzemeleri mutfak robotundan geçirin.
  • Hazırladığınız karışımı sade olarak ya da içerisine az bir miktar yoğurt karıştırarak servis edin.
  • Afiyet olsun.

    5. Domatesli Tavuk Ciğeri Püresi Tarifi

Bebeğinizin gelişimi için oldukça faydalı ve enerji dolu nefis bir tarif için kolları hemen sıvayın!

bebek-mamasi

Malzemeler:

  • 100 gram tavuk ciğeri
  • 1 adet küçük boy domates
  • 1 adet küçük boy taze soğan
  • 1 adet küçük boy tatlı kırmızı biber
  • Yarım su bardağı kadar pirinç
  • 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı

Hazırlanışı:

  • Domates ve biberleri güzelce yıkayın.
  • Soğan ve domateslerin kabuklarını soyduktan sonra biberlerle birlikte küp küp doğrayın.
  • Diğer yandan pirinci sirkeli kaynar suda 10 dakika kadar bekletin.
  • Uygun büyüklükte bir tencere seçin ve içerisinde zeytinyağını ısıttıktan sonra soğanları soteleyin.
  • Sırasıyla biber, ciğer ve domatesleri tencereye alın. Tüm malzemeyi yaklaşık olarak 2-3 dakika kadar soteleyin.
  • Daha sonra pirinçleri tencereye ekleyip 1-2 dakika soteleyin ve 2 bardak kaynar su boşaltın. Kısık ateş üzerinde 15 dakika kadar pişirmeye bırakın.
  • Hafif sulu bir pilav gibi olan yemeği son olarak mutfak robotundan geçirip püre haline getirin.
  • Afiyet olsun. 

6. Şeftalili Kuru Üzümlü Mama Tarifi

Bol sulu şeftali ile kuru üzümün tatlı lezzeti, güçlerini birleştiriyor ve bebekler için şahane bir mama oluyor!

blog-seftali

Malzemeler:

  • Yarım elma
  • 1/4 (çeyrek) şeftali
  • 1/4 (çeyrek) armut
  • 2 adet kuru hurma
  • 1 adet kuru kayısı
  • 1 avuç kuru üzüm
  • 1 yemek kaşığı kadar irmik
  • 1 su bardağından daha az su

Hazırlanışı:

  • Tüm meyveleri güzelce yıkadıktan sonra kabuklarını soyun.
  • Kabuklarını soyduğunuz meyveleri orta büyüklükte doğrayın ve uygun büyüklükte bir tencere içerisine ekleyin.
  • Tencere içerisine 1 su bardağından 2 parmak kadar az suyu boşaltın ve kısık ateş üzerinde pişirmeye bırakın.
  • Pişirdikten sonra soğumaya bırakın ve blenderden geçirin. Afiyet olsun.

 7. İrmikli Kayısı Püresi

Kayısının tatlı lezzeti, en güzel tatlıların kahramanı irmik ile buluştu! İşte nefis mamanın tarifi.

bebek-dis-sagligi-hakkinda

Malzemeler:

  • 6-8 adet taze kayısı
  • 2 tepeleme yemek kaşığı kadar irmik
  • 1 tatlı kaşığı kadar pekmez

 Hazırlanışı:

  • Kayısıları bir süre sirkeli su içerisinde bekletin. Daha sonra bol su ile yıkayıp ikiye bölerek çekirdeklerini ayıklayın.
  • Uygun büyüklükte bir tencere seçip içerisine ikiye bölünen kayısıları ve 2 bardak suyu ekleyin. Yaklaşık 10 dakika kadar pişirmeye bırakın.
  • Piştikten sonra kayısıların kabuklarını soyun ve bir çatal yardımı ile kayısıları ezip püre haline getirin.
  • İrmiği de ezilen kayısıların üzerine ekleyip tencere kapağını kapatarak kısık ateşte yaklaşık 5 dakika kadar pişirmeye bırakın. (Pişirme esnasında suyunu çok çekerse 1 çay bardağı su ekleyebilirsiniz.)
  • Pişirdikten sonra ılımaya bırakın. Son olarak üzerine pekmez gezdirip servis edin.
  • Afiyet olsun.